MELL

MELLEKEN VÉGZETT SEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOK

Ha elégedetlen melleinek megjelenésével, legyen nő vagy férfi, akkor egy megfelelő plasztikai sebészeti beavatkozás megoldást jelenthet Önnek. Műtéttel hosszú távon tudunk növelni vagy csökkenteni, vagy egyéb módon korrigálni az emlők területén. Számos lehetőséget kínálunk aszerint, hogy mi a legmegfelelőbb az Ön számára. 

Ha többet szeretne megtudni a Kovács Plasztikai Sebészet műtétéről, kattintson az alábbiakra:

Mellnagyobbítás

Miután az emberiség tudatra ébredt, a női mell a szexualitás, és nőiesség szimbóluma lett. Így érthető, hogy minden nő gyönyörű mellekre vágyik. A nők 70% a nem elégedett saját melle méretével és formájával, ami önbizalomhiányhoz, a szexuális élet megromlásához, önértékelési zavarokhoz vezethet.

A melleken végzett beavatkozások megoldást nyújthatnak e problémákra azáltal, hogy a kívánt formát, nagyságot, és teltséget meghozzuk a páciens számára, és ezáltal önbizalmat, önértékelést, és komfortosabb mindennapokat, pszichés megnyugvást nyerjenek. 

A mai modern technikáknak és implantátumoknak köszönhetően optimális esetben minimális hegek maradnak vissza, és a felépülési idő is felgyorsult.

Rendkívül fontos hogy betartsuk a szigorú előírásokat és a plasztikai sebészeti irányelveket, és minden óvintézkedést megtegyünk annak érdekében, hogy a mellnagyobbítás minden elvárásnak, a megbeszéltek és elképzelteknek megfelelően teljesülhessenek. 

Mind az Ön személyes igényei, mind a plasztikai sebész döntései nagy szereppel bírnak a műtét sikerességét illetően.

Az első konzultáció ezért mélyreható, hogy a lehető legrészletesebb tájékoztatást nyújtsuk betegeink számára a beavatkozást illetően, illetve kellő időt fordítsunk az eljárással kapcsolatos kérdések megválaszolására.

 A műtét menete:

A műtét altatásban történik. A bemetszést a mell alatti áthajlási redőben, vagy a bimbó körül végezzük.  Optimális esetben mindkét módszer szép eredményt hozhat, azonban hegesedés esetén a mellbimbó körüli metszés feltűnő lehet, a mell alatti metszés alaphelyzetben hegesedés esetén is alig észrevehető marad. Kis mellbimbó esetén a bimbókörüli metszéstechnika nem alkalmazható.

A mellimplantátum a mellkasi izom alá kerül a legtöbb esetben, de kerülhet a mirigyállomány alá is.  A páciens életvitele nagymértékben befolyásolja a beavatkozás típusát, mindkét eljárásnak lehet előnye, illetve hátránya is.  A mirigy alatti implantátum behelyezése a hagyományos megoldás, de ha a mirigy, a bőr, és a bőralatti kötőszövetes állomány kevés, kevésbé természetes formát kapunk. Az izomalatti elhelyezés ilyenkor jobb eredményt hozhat, azonban aki aktívan sportol, ott megnehezítheti a mozgást, és esély van az implantátum elmozdulására is.

Az izom alá ültetett implantátum megtartja helyzetét az izom és a mellkasfal között, a mell nehezebben ereszkedik meg gravitáció hatására, viszont ha a saját emlő megereszkedik a kor előrehaladtával,  vagy fogyás következtében, kettős kontúrú mell alakulhat ki. Ha az implantátumot a mirigy alá helyezzük, nem alakulhat ki kettős kontúr, azonban az emlőállománnyal együtt, idő és gravitáció hatására ez könnyebben megereszkedik és így elvesztheti formáját. 

A mellimplantátum a páciens és az orvos együttes döntésével kerül kiválasztásra.

Az implantátum helyének kiválasztásához minden tényezőt figyelembe veszünk, mint például testalkat, meglévő mellállomány, és a kívánt eredmény.

A beavatkozást csak azon pácienseink számára végezzük el, akinek emlői teljesen kifejlődtek (18 éves kor felett), fizikálisan és emocionálisan stabilak, és realisztikus elképzeléseik vannak a beavatkozást illetően.

Optimális esetben a kórház a műtétet követően, másnap elhagyható, de be kell tartani a műtét utáni szabályokat.

Két hét otthoni lábadozás javasolt, három-négy hétig tilos sportolni és emelni, valamint tilosa a kar fej fölé emelése 48 óráig.

6 hétig sportmelltartó viselése kötelező, négy hétig éjjel nappal, még alváshoz is. Ezt követően éjjelre elhagyható, és csak a napközbeni viselés szükséges.

A lehetséges szövődményeket, kockázati tényezőket minden beteggel átfogóan és körültekintően ismertetjük.

A leggyakoribb a kapszulaképződés. Ez minden implantátum körül kialakul, mely a szervezet természetes reakciója. A legtöbb esetben nem okoz gondot, ez az úgynevezett Baker I. stádium. A II. stádiumnál tapintani is lehet a tokot, III. stádiumban látható a tok, és esetenként panaszokat okozhat, a IV. stádium fájdalommal társulhat. A hármas és négyes stádium irodalmi adatok szerinti is 3-5%, mely a helyes műtéti technikával csökkenthető, de nem kivédhető. Ez újabb műtét elvégzését teheti szükségessé. Továbbá az esetek 1-2%-ában kialakulhat gyulladás, sebgyógyulási zavar illetve hegesedés.

Sokakban felmerül a mellnagyobbítás saját zsírszövettel. A beavatkozás komplex, a mai modern technikáknak köszönhetően a zsírszövet jóval nagyobb mennyiségben képes megmaradni és beépülni, mint ezelőtt pár évvel.  Felszívódás így is tapasztalható, mely sok esetben kontrollálhatatlan, a zsírszövet akár 20-30 százaléka is lehet a beavatkozást követően. Egyszerre körülbelül 200 ml-t lehet beültetni, annak érdekében, hogy a zsírszövet megtapadhasson, és a beereződés a legoptimálisabban lezajlódjon.  Egy kezelés a legtöbb esetben nem elégséges, egymás után akár több műtétre is szükség lehet, hogy a kívánt hatást elérjük.

Ésszerű keretek között a kontúr javítására egy kezelés is elégséges lehet.

Mellnagyobbítás mellfelvarrással

Amennyiben a mellek nagymértékben megereszkedtek, vagy az állomány nagymértékű sorvadását lehet tapasztalni, nem elégséges csak az implantátum beültetése, kombinált kezelésre van szükség, hogy a lehető legjobb eredményt elérhessük. A mellfelvarrás menetét lásd az azonos nevű menüpontban.

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás egy olyan kozmetikai-műtéti beavatkozás, melyet arra használunk, hogy újra formázzuk, megemeljük, és teltséget biztosítsunk a lógó, petyhüdt állományú mellek számára.

Ez a módszer kiegészítő kombinációja lehet az augmentációnak, hogy a kívánt méretet és állagot elérjük. Olyan technikával dolgozunk, mely minimális hegekkel jár, és a lehető leggyorsabb gyógyulást eredményezi.

Azok számára ideális ez a beavatkozás, akik az emlői megereszkedését vették észre a terhességet követően, de természetes öregedés folyamata által is sok nő tapasztal nagymértékű állományzsugorodást. Terhesség alatt van, hogy egy- két kosármérettel is megnő a mellek térfogata. Ezzel szemben a szülést követően a zsírszövet állománya csökken, a megnyúlt bőr megereszkedése tapasztalható. Nincs azaz edzésprogram, ami ezt a változást helyrehozhatná. A „mastopexia”, emlőfelvarrás során a kinyúlt, megereszkedett bőrt eltávolítjuk, és amennyiben szükséges, a mell állományát újra formázzuk.

A konzultáció során a páciens információkat kap, amelyek segítik a döntéshozatali folyamatokban, felvilágosítja minden lehetséges kockázatról és esetleges szövődményekről, melyek a műtét alatt és után felmerülhetnek. Nem lehet könnyelműen venni bármilyen típusú, melleken történő beavatkozást, mindig a lehetséges rizikók és a várt eredmények teljes tudatában kell lennie a páciensnek, jóval a műtétet megelőzően.

 A mellfelvarrásnak három típusa van:

  • az emlőudvar körül gyűrű alakban történő bemetszés
  • az emlőudvar és az alatta lévő bőr területen ejtett vertikális metszés 
  • az emlőudvar és az alatta lévő bőrterületen ejtett vertikális, illetve horizontális metszés, úgynevezett „invert T metszés”

A megfelelő műtéti típus kiválasztásában segítségére leszünk, hogy a legmegfelelőbb eredményt érhessük el.

A műtét menete

A műtétet altatásban végezzük. A kórház másnap elhagyható. Itt is fontos a szabályok betartása. Három – négy hétig tilos nehéz dolgokat emelni, és sportolni. Kötelező négy hétig éjjel-nappal a speciális melltartó viselése, majd további két hétig, ekkor már éjjelre elhagyható a viselet.

Lehetséges szövődmények közt megemlítendő az utóvérzés, gyulladás, érzékelési és sebgyógyulási zavar, bőr és szövetelhalás.

Mellkisebbítés

A mellkisebbítés egy olyan műtéti beavatkozás, mely segítségével csökkenthetjük a páciens diszkomfort érzését, és sok esetben a nagyméretű emlők miatt kialakult fájdalmat.  A túl nagy mellek higiéniai panaszokat is okozhatnak, a sport, ruházkodás is nehézkessé válhat.

Ez az eljárás megoldást jelenthet olyan fizikai problémákra, mint a nyaki és hátfájdalom, illetve nagyobb szabadságot biztosít az aktív tevékenységek elvégzése közben. Ezenkívül a beavatkozás arányosabbá teheti a melleket a test többi részével.

A műtét menete:

A beavatkozást altatásban végezzük: 

A bőrön ejtett bemetszés típusát a mell mérete és alakja határozza meg, legtöbbször az „inverz T technikát” alkalmazzuk, mely egy, a bimbóudvar körüli, és a bimbóudvar alatti bőr horizontális és vertikális hegét jelenti.

Itt nemcsak a bőr egy részét, hanem zsír és mirigy állományt is eltávolítunk a beavatkozás során.  Amennyiben a későbbiekben gyerekvállalás szóba jöhet, tudni kell, hogy a laktáció ebben az esetben zavart szenvedhet.

Mikor alkalmas ön erre a műtéti típusra?

  • Ha nyak, hát, váll fájdalomban szenved a nagy mellek súlyának köszönhetően.
  • A melltartó láthatóan diszkomfortos, és bevágásokat képez a vállán a nagy súlynak köszönhetően.
  • A melleit aránytalannak érzi a test többi részéhez képest.
  • Nagy, lelógó emlői vannak, mélyen ülő bimbókkal, és kitágult bimbóudvarral.
  • Amennyiben egyik melle szignifikánsan nagyobb, mint a másik.
  • A mellek túlzott méretét okozhatja a hormonháztartás zavara, elhízás, örökletes tényezők.

A beavatkozást meg kell előznie egy hormonvizsgálatnak, és az emlő képalkotó diagnosztikai vizsgálatának.

Menete:

A műtétet altatásban végezzük. A kórház másnap elhagyható. Itt is fontos a szabályrendszer betartása. Három-négy hétig tilos nehéz dolgokat emelni és sportolni, kötelező négy hétig éjjel-nappal a speciális melltartó viselése, majd további két hétig, ekkor már éjjelre elhagyható.

Lehetséges szövődmények közt megemlítendő az utóvérzés, gyulladás, érzékelési és sebgyógyulási zavar, továbbá bőr és szövetelhalás.

Emlőbimbón és bimbóudvaron végzett beavatkozások

Sok nő és férfi elégedetlen, vagy zavarban van a mellbimbó és/vagy bimbóudvar megjelenése miatt, ezért fontolóra veszik, hogy akár műtéti úton is javítsanak a terület megjelenésén.

A mellbimbóval kapcsolatos leggyakoribb esztétikai problémák a fordított/rejtett mellbimbók, valamint azok túlméretes megjelenési formája.

A bimbóudvarral kapcsolatos esztétikai problémák leginkább méretével és formájával kapcsolatban szokott előfordulni.

A bimbón és bimbóudvaron végzett eljárások olyan beavatkozások, melyet annak érdekében hajtunk végre, hogy javuljon a mell kinézete, harmonizáljon a bimbó és a bimbóudvar összképe. A kezelési lehetőségek magukban foglalhatják a bimbóudvar csökkentését, a mellbimbó kiemelését, a mellbimbó magasságának csökkentését.

Ide tartozik még az emlő eltávolítás következtében hiányzó bimbó és  bimbóudvar pótlása.  Ebben az esetben új emlőbimbót tudunk kialakítani a környező bőrterület felhasználásával.  A bimbóudvart később tetoválással lehet formálni.

A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük, a gyógyulási idő 7-14 nap, minimális kellemetlenségekkel, és optimális esetben minimális hegekkel jár.

Gynecomastia

A férfiak szokatlanul megnagyobbodott melleit úgy ismerjük, hogy „ginekomasztia”. Ez általában korrigálható egy egyszerű zsírszívással,  ám ez nem minden esetben igaz. A valós gynecomastia megléte esetén a mirigyállományban tömött köteges, esetlegesen fájdalmas csomókat tapintunk, melyeket csak műtéti úton lehet eltávolítani.

A ginekomasztiának számos oka lehet, azonban a sok esetben az eredet ismeretlen. Befolyásolhatják – a teljesség igénye nélkül- hormonális zavarok, here daganat, endokrinológiai zavarok,  vagy testépítés során hormonális injekciók alkalmazása is.

A férfi mellkisebbítés lehetőséget ad arra, hogy visszaadja a páciens számára a férfias megjelenését, és önbizalmát. 

Menete:

A műtétet általában egy, a mellbimbó körüli félkör formájú metszésből végezzük a bőr-areola határon, így optimális esetben szinte láthatatlan hegek maradnak vissza. 

 A műtétet követően négy-öt hétig és speciális mellpántot kell viselni, hogy a bőr zsugorodása egyenletes legyen, csökkentsük az üregképződés lehetőségét, és hogy a vissza maradt szövetek megfelelően össze tudjanak tapadni.

 Lehetséges szövődmények a gyulladás, utóvérzés, sebgyógyulási és érzékelési zavar, beidegzési zavar, illetve a bőr és kötőszövet részleges elhalása.